Screenshot 1

ГЛАС ЕПАРХИЈЕ НИШКЕ БР. 25 (3/2022)

Садржај трећег броја часописа Глас за 2022. годину, двадесет петог по реду пете серије гласила Епархије нишке за хришћанску просвету и културу (ISSN 2560 – 3469), чији је први број прве серије објављен 1899. године, уређен је са благословом Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, под основним мотивом периода Педесетнице закључно са празником Светих апостола Петра и Павла у Епархији нишкој 2022. Тим поводом у овом броју уводни текст уредника говори о светим апостолима Цркве под насловом „Наши медији“.
Рубрика Богословље отвара се делом из Беседе Светог Јована Златоустог на Другу посланицу Коринћанима Светог апостола Павла, под редакцијским насловом „Као што злато кушано у ватри постаје чистије“. Од локалних свештеника за овај број пише протојереј Златко Василић, архијерејски намесник други нишки, на актуелну празничну тему „Од стварања света до рођења Цркве“. Теологија иностраних православних аутора представљена је текстом истакнутог украјинског архимандрита Кирила Ховоруна, „Патристика после неопатристике“. Библијско богословље заступљено је у поглављу Жан-Клод Ларшеа, „Принципи православне егзегезе“, из нове књиге чији је превод недавно објављен у Нишу. Кратку посланицу Светог Исидора Пилусиота Ђакону Евтонију, са тумачењем молитве Оче наш, превео је са оригинала нишки професор Дарко Крстић.
У рубрици Духовне поуке објављен је разговор са протосинђелом Јованом, настојатељем Манастира Светог Јована Крститеља код Горњег Матејевца, под насловом „Да осетимо одбојност и непристајање на грех“, као и поуке о љубави Светог Игњатија Брјанчанинова, одломак из његове Енциклопедије православног духовног живота.
У рубрици Црква и савремени свет објављен је превод текста Митрополита лимасолског Атанасија, „Ум се мора научити тишини“. Страхиња Костадиновић, студент Филозофског факултета у Нишу, аутор је рада „Видовданска етика избора“, награђеног на Видовданском конкурсу у писању есеја у организацији Студентског клуба Правног факултета у Београду. Јелена Љубеновић, теолог и песникиња из Алексинца, пише текст под насловгом „Православље као искра инспирације у савременом свету“, са освртом на стваралаштво православних великана из света музике, Серафима Бит-Харибија и Џона Тавенера.
Рубрика Хришћански живот садржи текст јереја Драгана Станковића о Цркви Светог Јована на брду Кумига у Парохији орљанској, као и текст протојереја Ивана Симића о празновању Спасовдана у Горњем Матејевцу. Следи извештај о Видовданској академији приређеној у Нишу 2022. године, са беседом проф. др Кристине Митић изговореном на тој академији, под насловом „Видовданак“.
У рубрици Из прошлости објављен је музејски експонат о Јеванђељу руског цара Николаја, дарованом 1847. године, које се налази у Манастиру Свети Роман. Из необјављеног рукописа Драгољуба Ж. Мирчетића преузет је текст „Спомен-костурница свештеника Нишке епархије побијених од Бугара у Првом светском рату“, након којег следи поглавље из новообјављене књиге др Милана Ранђеловића о хришћанском становништву Ниша у осамнаестом веку. Београдски историчар Дејан Ристић износи сведочанство о пуковнику Николају Рајевском, чији се гроб налази у Манастиру Свети Роман. Нишки теолог Лука Ранђеловић пише о Храму Светог великомученика Димитрија у Пасјачи.
У рубрици Катихеза објављен је превод текста протојереја ставрофора под насловом „Одакле долази киша?, Једна лекција из верске наставе“. Гимназијски професор верске наставе из Ниша, Марко Трајковић, пише о хришћанском концепту пријатељства. Објављен је и извештај о успеху нишких основаца на републичком такмичењу из верске наставе.
У Приказима и догађајима представљен је нови часопис Богословије Светог Кирила и Методија, „Слово“. Следи репортажа о петодневном обележавању градске славе Свети цар Константин и царица Јелена у Нишу 2022. године, са пригодном песмом Миодрага Недељковића. Посебан приказ говори о активностима Нишке црквене певачке дружине „Бранко“ у протеклом периоду, као и о новој организацији Верског добротворног старатељства Епархије нишке „Добри Самарјанин“. Објављен је и извештај о другом Дечјем културном лету у Хиландарском метоху, као и приказ о новом доктору богословских наука у Нишу, професору Ненаду Мијалковићу из Богословије Светог Кирила и Методија.
У рубрици Из света културе, јеромонах Николај Јоцић у тексту „Писмо – глава“ преноси искуства са изложбе вајарских радова Дејана Јовића „Глава“ у Педагошком музеју у Београду. Након редовних рубрика, Из летописа Епархије нишке и Служења Епископа нишког, објављен је и део беседе Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, изговорене на светој архијерејској литургији на празник Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу 2022. године, под редакцијским насловом „Свет и даље има потребе за апостолима мира“.
Глас Епархије нишке излази уз помоћ Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије. Заслужан за дизајн и компјутерску обраду овог броја је ђакон Милорад Милосављевић, а за лектуру Милена Мишић Филиповић. Садржај првог броја за 2022. годину часописа Глас Епархије нишке је плод саборног труда чланова Уређивачког одбора: протојереја Дејана Јовановића, јеромонаха Игњатија Ђорђевића, јереја Влада Капларевића, јеромонаха Николаја Јоцића, протођакона Далибора Мидића, др Дарка Крстића, професора, Лазара Павловића, професора и уредника др Ивице Живковића, професора, у сарадњи са ђаконом Николом Ераковићем из Медијско-информативне службе Епархије нишке, као и новинарима Радија Глас Епархије нишке.

Претходно издање часописа "Глас", број 24, можете преузети на следећем линку.