ГЛАС ЕПАРХИЈЕ НИШКЕ БР. 26 (4/2022)

 

Садржај четвртог броја часописа Глас за 2022. годину, двадесет шестог по реду пете серије гласила Епархије нишке за хришћанску просвету и културу (ISSN 2560 – 3469), чији је први број прве серије објављен 1899. године, уређен је са благословом Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, под основним мотивом прослављања Пресвете Богородице. Тим поводом у овом броју на насловној страни појављује се лик Пресвете Богородице Милостиве, са иконостаса Манастора Свети Роман, након недавне рестаурације. Уводни текст за овај број пише јеромонах Николај, настојатељ Манастира Свети Роман. У продужетку објављене су беседе са обележавања пете годишњице Епископа нишког г. Арсенија на трону епископа нишких.

Рубрика Богословље отвара се делом из знамените беседе Светог Јована Златоустог, „Онима који држе настањене девице“, под редакцијским насловом „Због Тебе и славе Твоје презрели смо навику“. Теологија иностраних православних аутора представљена је текстом истакнутог румунског протопрезвитера Дору Костаке, „Свет раних хришћана“. Од локалних свештеника за овај број пише протојереј Мирослав Јовановић, парох лесковачки, на тему „Света тајна евхаристије“. Библијско богословље заступљено је у поглављу протопрезвитера Пола Надим Таразија, „Свети апостол Јован као новозаветни писац“. Део из беседе Светог Јефрема Сирина, под редакцијским насловом „Јединородни од Оца и јединородни од Матере“ преузет је у преводу проф. др Драгише Бојовића. Ауторски текст из православне теотокологије за овај број ексклузивно пише др Илија Марчетић.

У рубрици Духовне поуке објављен је разговор са јеромонахом Василијем, сабратом Манастира Пресвете Богородице у Височкој Ржани, под насловом „Да ти је богатство Бог, и молитва“, као и савети старца Амфилохија Патмоског, под насловом „Четири тачке твог духовног компаса“.

У рубрици Црква и савремени свет објављен је ауторски текст професора Николе Стојиљковића, на тему „Млади људи између света и Јеванђеља“. Др Милош Крстић, лекар специјалиста из Алексинца, пише на тему „Лекарски позив у савременом друштву“, а презвитер Александар Срнић из Алексинца шаље текст под насловом: „Политичка коректност и хришћанска етика“. У овој рубрици објављен је и превод дела есеја Карла Стејплса Луиса, „Природњак и натприродњак“.

Рубрика Хришћански живот садржи текст протођакона Далибора Мидића, на тему: „Аутоматско рашчитавање старих рукописа и књига“, а објављена је и животна прича протојереја Драгољуба Савића, под насловом „За схватање Бога потребан је виши ум“.

У рубрици Из прошлости објављен је музејски експонат о окову Јеванђељу Томе Исидоровића Крушевлије из Старе нишке Саборне цркве. Јулијана Марковић пише текст: „Заборављени иконостас Манастира Свети Роман“, а Бранислав Тикић на тему: „Светозар Н. Миљковић – прва официрска жртва у ратовима Србије 1912–1918“. Сведочанство Драгана Спасића, чувара локалитета, пренето је у тексту: „Кроз археолошко налазиште Царичин град“.

У рубрици Катихеза приказан је труд нишког катихете Милана Марковића, „Радни листови за верску наставу у основним школама“, као и дело вероучитељице Милице Живановић, „Школски црквени хор у Сврљигу“.

У Приказима и догађајима представљена су три нова издања Православне епархије нишке, беседа Епископа нишког Арсенија изговорена на Молебну Пресветој Богородици у Нишком саборном храму поводом почетка Великогоспојинског поста, беседа јеромонаха Игњатија Ђорђевића на Сабору у Манастиру Пресвете Богородице у Ђунису, активности Верског добротворног старатељства Епархије нишке „Добри Самарјанин“, беседа захвалности Епископа нишког ктиторима и задужбинарима Храма Светог Василија Острошког у Нишу и извештај са обележавања 135. годишњице Нишке црквене певачке дружине „Бранко“.

У рубрици Из света културе, јеромонах Игњатије Ђорђевић и јеромонах Николај Јоцић у тексту „Предање новог израза. О иконопису Марије Ђинђић“ представљају вредност иконописачког рада уметнице из околине Блаца. Након редовних рубрика, Из летописа Епархије нишке и Служења Епископа нишког, објављен је и део беседе Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, изговорене на светој архијерејској литургији приликом малог освећења Храма Светог Василија Острошког у Нишу, под редакцијским насловом „Не знате ли да сте храм Божји?“

Глас Епархије нишке излази уз помоћ Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије. Заслужан за дизајн и компјутерску обраду овог броја је ђакон Милорад Милосављевић, а за лектуру Милена Мишић Филиповић. Садржај првог броја за 2022. годину часописа Глас Епархије нишке је плод саборног труда чланова Уређивачког одбора: протојереја Дејана Јовановића, јеромонаха Игњатија Ђорђевића, јереја Влада Капларевића, јеромонаха Николаја Јоцића, протођакона Далибора Мидића, др Дарка Крстића, професора, Лазара Павловића, професора и уредника др Ивице Живковића, професора, у сарадњи са ђаконом Николом Ераковићем из Медијско-информативне службе Епархије нишке, као и новинарима Радија Глас Епархије нишке.

Претходно издање часописа "Глас", број 25, можете преузети на следећем линку.