800x600 svetosavski dom u Nisu
Светосавски дом Саборне цркве са благословом Његовог преосвештенства Епископа г. г. Теодосија наставља свој недељни културни програм. Сваког уторка у редовним приликама, у продужетку акатиста од 17 часова, предвиђено је организовање предавања, промоција и трибина. Једанаесто по реду предавање, на дан 17. јануара, било је посвећено
теми исповести и важности духовног саветовања. На тему ''Светосавска традиција духовног руковођења'' говорио је протојереј ставрофор Радован Петровић.

РЕЗИМЕ ПРЕДАВАЊА:


Данас постоји проблем нарушених ауторитета. Не могу да будем потчињен ономе ко нема ауторитет пред мојим очима. За то је потребно да постоји однос као између оца и сина.

Свети Сава је у седамнаестој години узео своју судбину у своје руке, с помоћу Божјом.

У вери треба имати водича. Ако га немамо, ђаво може да подвали.

Моја вера је онаква какав сам ја према вама, а не по ономе што ја знам.

Благословом се добија сила Божја и милост Божја. Добија благодат и онај који га даје, ако га даје с љубављу.

У исповести се добија благодат да човек победи свој грех и да му се грех опрости ако се каје. Исповест носи у себи велику благодат Божју, велику силу.

Битно је понашање свештеника са човеком који се исповеди. Треба се поставити тако да човек може да се отвори.

Човек због греха лако пада у очајање, он губи самопоуздање и ауторитет пред собом. Велика је ствар спасити човека од очајања.

Човек не треба да се исповеда што мора, већ са љубављу. Љубав помаже, води напред.

Исповест је велика светиња, друго крштење наше, рушење вавилонског зида између мене и Бога.

Потребна ми је помоћ Божја да заволим онога кога мрзим. Човек мора да зарати сам са собом, да не храни у себи тог вука који мрзи ближњег.