Основни поступак који се примењује када неко у Цркви сагреши је да прво треба насамо покарати оптуженог, а ако то не уроди плодом онда пред двојицом сведока не би ли се проблем решио. У сваком случају што се црквеног поретка, а и државног закона тиче случајеви евентуалних црквених преступа се не препуштају суду јавности већ су они у власти надлежног Епископа.
Све док комисија која је оформљена у Епархији не испита узроке оптужби мештана јашуњске парохије на рачун о. Јоаникија ситуација ће остати непромењена, а то значи да ће и даље надлежни свештеник Новица Стефановић остати на служби у Јашуњској парохији. Такође, уз помоћ надлежних државних органа озбиљно ће бити испитане и велике крађе манастирке шуме. О. Јоаникије је испровоциран овим крађама манастирске шуме као и непоштовањем од стране народа очигледно оштрим речима прекоревао мештане.
Епископ је приликом боравка у манастиру Јашуња после Свете Литургије саслушао верни народ као и притужбе појединаца који немају везе са животом Цркве, а узели су учешће у расправи. Том приликом се показало да већина верујућих људи има добро мишљење о манастиру и барем на речима жељу да манастиру помогне. Пошто је монах оболео услед велике исцрпљености током обнове манастира, до даљњег ће остату ту да чува јашуњску светињу.
До своје посете манастиру Епископ на жалост није био упознат са незадовољством народа ни од стране архијерејског намесника, ни од стране монаха, ни од стране надлежног свештеника. Поред све грубости и дивљаштва појединаца, жеља народа ће бити уважена барем док комисија Епархије не утврди истинито стање на основу којега ће надлежни Епископ у складу са црквеним прописима донети своју коначну одлуку.