Древни ранохришћански град Мученика Наис потврђује и у овом веку своје дубоке Хришћанске корене, у комплексу фабрике Бенетон откривен је велики број хришћанских гробница из четвртог, петог и шестог века, историјске чињенице указују на веома ране зачетке Христове цркве на овим просторима 67. године свети апостол Тит оснива у граду Наисусу прву Црквену заједницу, од друге половине трећег века овде се оснива и прва Епископска катедра. Епископ нишки Господин др Јован 10. октобра посетио је обретене гробнице Хришћана који су се спасавали на овим просторима, Ниш је по сличним ископинама већ надалеко познат, али и ове најновије ископине непрестано указују на дубину бразде заоране вером Христовом,на корен вере који се није дао и неће се дати исчупати до свршетка века и света.

11.10.2012.У припремном периоду велике прославе 2013. у Нишу ово црквено-археолошко богатство даје снагу и мотивацију за што бољи и ревноснији рад.



11.10.2012.1Истога дана Господин Епископ посетио је и манастир светог Онуфрија где је искушеника Мирослава обукао у подрасник, након обиласка ових живописних крајева Преосвећени Владика обишао је и манастир светог Георгија у Темској где је са игуманијом Ефросинијом разгледао радове на обнови старог манастирског конака.