У Лесковцу, 23. априла, 2015. године, у великој конгресној дворани хотела „Пашина чесма“, уз велику медијску пажњу и присуство великог броја Лесковчана, одржана је промотивна трибина под називом: „Природна породица и породично друштво – изазови XXI века“. Реч је о уводном догађају регионалног скупа Светског конгреса породица одржаног у Београду, 25. априла, 2015. године, првом такве врсте у Републици Србији и земљама у окружењу.
Поред руководства Града Лесковца, представника Епархије нишке и свештенства града Лесковца, присутнима су се обратили господин Дон Федер, координатор Регионалних конгреса и директор за комуникације Светског конгреса породица за Француску, др Антун Лисец из Хрватске, др Ивица Живковић, професор Богословије, изасланик Његовог преосвештенства Епископа нишког господина Јована и мр Предраг Митровић, организатор промотивне трибине и један од оснивача Центра за заштиту породице.
Скуп је отворио Дечији хор лесковачке црквене-певачке дружине „Бранко“ под управом професора Синише Стаменковића.
kongresPasinaCesmaОкупљени око светости брака и породице, али и у забринутости за будућност човечанства, због све веће угрожености породичних и хришћанских вредности у свим земљама света, промотивна трибина је пропраћена са изузетном пажњом. Господин Дон Федер и др Антун Лисец представили су мрачну страну демографске зиме која је захватила читаво човечанство. Гопсодин Фабрис Сорлин је послао поруку да европске вредности нису и вредности Европске уније, да су данашњи закони Европске Уније, који важе и у Француској у својој суштини антихришћански и антипородични и да се треба клонити лажне будућности коју нуди Европска Унија. Господин Митровић се захвалио свим гостима и руководству града што су препознали тему о породици ко кључну за опстанак српског народа и државе, што је Град Лесковац имао ту част и привилегију да угости госте са различитих континената и да се организацијом оваквог скупа Светског конгреса породица, нађе међу градовима који промовишу живот, породичне вредности, породични модел друштва и породичну политику.
Представници Светског конгреса породица били су гости Народног музеја у Лесковцу при чему су се упознали са историјским, културним и духовним наслеђем Лесковца и Царичиног Града. Након тога, делегација Светског конгреса породица одала је почаст страдалима у НАТО злочиначком ракетирању воза на грделичном мосту, а мр Предраг Митровић их је упознао и са актуелним проблемима породица на југу Србије – енормном стопом незапослености, сиромаштвом, као и последицама дејства НАТО авијације осиромашеним уранијумом 1999. године и радикалном повећању броја оболелих од канцерогених болести у Србији, пре свега на њеном југу.

Након овог промотивног скупа свечано отварање Скупа одржано је у Скупштини града Београда дана 24. априла, 2015. године где се присутнима обратио господин Андрија Младеновић, заменик градоначелника Београда, епископ Арсеније, изасланик Његове Светости патријарха српског господина Иринеја, протојереј-ставрофор Дмитри Смирнов, председник Патријаршијске комисије за породицу Руске Православне Цркве, гдин Дон Федер, гдин Алексеј Комов, председник организације породична политика Русије, представник Светског конгреса породица у Русији, члан Патријаршијске комисије за породицу РПЦ и амбасадор Светског конгреса породица у УН, гдин Фабрис Сорлин и гдин Срђан Ного, председник Центра за заштиту породице.
Сутрадан 25. априла, 2015. године, уследио је радни део скупа у сали Привредне коморе Србије у Београду где су се можда по први пут у Србији и на просторима вивше Југославије, породица и њене вредности стављене у центар пажње шире друштвене јавности. На тему демографских проблема, миграција, подизања наталитета, против абортуса а за помоћ трудницама у случајевима ризичних трудноћа, против наметања сексуалног образовања у средње и основне школе у Војводини, о родитељским правима и одговорности, мерама за спровођење породичне политике и промоције породичног модела друштва, говорио велики број еминентних стручњака и истраживача – социолога, демографа, етичара, лекара, психолога, економиста, правника, представника Цркве из Србије и земаља у окружењу, а присутнима су учешћем и предавањима своја искуства пренели протојереј – ставрофор Дмитри Смирнов, Алексеј Комов и Павел Феодосов, председник Фонда Светог Андрије Првозваног из Москве.
Светски конгрес породица је прошле године у Москви са око осамдесет земаља учесница и око пет хиљада учесника послао јасну поруку свету, а његов „ехо“ се сада шири нашом земљом све до југа где се одавно очекивао.