ПРИЗРЕНСКА богословија у Нишу прославила је своје небеске заштитнике свету браћу Кирила и Методија, равноапостолне просветитеље Словена.
Празнично торжество отпочело је свечаним празничним бденијем у храму Христовог Васкрсења Хиландарског метоха у Нишу, које је својим молитвеним присуством украсио Игуман Серафим (Мишић), старешина манастира Суково.

BogosovijaНа дан славе, свету Литургију је служио и Славски колач освештао о. Серафим, са гостујућим свештеницима из града Ниша и других места.
Богословија у Нишу отпочела је са радом у касну јесен 1999. године, пошто је, вољом моћника овога света, онемогућен њен живот и рад у Призрену, у коме је готово у непрекинутом континуитету радила и живела, у временима и невременима, од свога оснивања 1871. године. Разумевањем и трудом Преосвећеног епископа нишког, садашњег Патријарха српског, ГГ Иринеја, некадашњег ученика, затим професора и Ректора ове Богословије, прогнана Богословија је своје уточиште пронашла у Нишу, у Хиландарском метоху, у градском насељу Габровачка река. Задужбина Симе Андрејевића Игуманова, ктитора Богословије у Призрену, смогла је снаге да, у тешким временима, подигне нову, велелепну зграду Призренске богословије у Нишу и на тај начин омогући њен даљи несметан рад, али и да одржи име и традицију славне Богословије призренске. Непријатељи нашега народа су желели да униште Богословију и сваку могућност да она и даље постоји када су је, заједно са другим призренским светињама, запалили марта 2004. године. Но, као што често наглашава прота Милутин Тимотијевић, Ректор Призренске богословије у Нишу, десило се право чудо: уместо да Богословија у Призрену нестане, данас имамо две Богословије: ону у Призрену, која је свој рад обновила 2011. године и коју је осветио Свјатјејши Патријарх са Архијерејима у Недељу мироносица ове године, и ову у Нишу. Две Богословије са истим именом, са истом Крсном Славом и са истим ктитором! Тако Бог људско зло и ненавист окреће на корист Цркве наше и Отечества нашег!

Слава је увек прилика да се домаћини сретну са драгим гостима. Ове године школску славу су својим присуством увеличали представници Министарства правде Републике Србије –помоћник директора Канцеларије за сарадњу с Црквама и верским заједницама г. Марко Николић и г. Мирољуб Радосављевић, Председник ГО Медијана г. Зоран Стојановић са супругом, гђа Весна Томић, из Дирекције за изградњу града Ниша, г. Љубиша Здравковић из Полицијске Управе-Ниш, затим старешине и представници свих нишких градских и приградских цркава, бивши ученици наше школе, добротвори и доброжелатељи наше школе и много других драгих гостију. Велику радост свечарима је приредили су прота др Зоран Крстић, Ректор крагујевачке Богословије и прота Александар Сенић, као и ђакон Бошко Савић, професор Богословије Светог Саве у Београду, који су дошли и својим присуством увеличали славље.

Након кратког програма који су припремили ученици с професорима, на коме су, између осталог, уручене награде ученицима чији су Светосавски темати награђени, уследила је, као што и приличи, Славска трпеза љубави.