Са благословом Његовог Преосвештенство Епископа нишког Г.Г. Арсенија, у пуној дворани Дома Војске у Нишу, одржана је Светосавска академија у четвртак 25. јануара са почетком у 19 часова.

25012018.СветосавскаАкадемија
Свечаности су присуствовали високопречасни и пречасни оци, саветник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама господин Мирољуб Радосављевић, начелница Нишавског Управног округа госпођа Драгана Сотировски, градоначелник Ниша господин Дарко Булатовић, председник скупштине Града Ниша мр Раде Рајковић, командант Копнене војске генерал – потпуковник Милосав Симовић, председник Матице Српске професор доктор Драган Станић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе госпођа Мирјана Андрић, представници Универзитета у Нишу као и образовних и културних институција Града Ниша као и представници жандармерије и полиције Републике Србије и многобројни грађани који су до последњег места испунили салу.
Нишка црквено певачка дружина „Бранко“ којим је дириговала госпођа Сара Цинцаревић је на самом почетку Светосавске Академије извела Дон Деспотин, док су химну Боже правде извели Војни оркестар из Ниша под диригентском палицом капетана Дејана Ђорђевића и Црквене певачке дружине „Бранко“.
Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније обратио се окупљенима речима да је дивни кнез Растко Немањић једне ноћи кренуо из топлог очевог дома, да испуни речи Христове: „Ако ко хоће за мном ићи нека се одрекне себе и узме крст свој и за мном иде“. Свети Сава није први посејао семе науке Христове у српски род, али је он први који је посејано семе залио, оградио, оплевио и тиме обезбедио добар плод, рекао је између осталог Владика Арсеније.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније



Након уводног слова Епископа нишког, надахнуту Светосавску беседу одржао је председник Матице Српске професор доктор Драган Станић, драмски писац, књижевни критичар и песник који је донео и поздраве родних и благородних равница Срема, Бачке и Баната. 
Програм овогодишње Светосавске академије уприличили су Хор Богословије Светих Кирила и Методија из Ниша са диригентом јерејем Стефаном Цинцаревићем, Дечија омладинска Црквено певачка дружина „Бранко“ са диригентом Јованом Микић, фолклорно драмска секција „Бранко“ чији је уметнички руководилац Сузана Миловановић, фолклорни ансамбл „Бранко“ чији је уметнички руководилац Владица Јаношевић, ансамбл Студентског културног центра, фолклорни ансамбл „Оро“ чији је уметнички руководилац проф. др Славољуб Узуновић као и Дејан Најдановић Најда музичар и композитор из Ниша. Текстове које су припремили протојереј ставрофор Ненад Микић и песникиња Марина Милутиновић публици су уметнички доживљај приредили драмски уметници Драгана Јовановић и Виктор Савић, али и рецитаторка - ученица Основне школе „Бубањски хероји“ из Ниша, Анђелија Милошевић. 
Овогодишњу академију помогли су: Фондација Дејан Манчић, господин Јовица Стојановић и његова породица власници фирме Тами трејд и хотела Тами резиденс и Константин палас и господин Зоран Стаменковић власник ресторана Галија. 
Светосавска академија „Свети Сава светионик српског рода“ одржана је у организацији нишке Црквене општине, Нишке црквено певачке дружине „Бранко“ а уз подршку Града Ниша и Копнене Војске Србије.

Извор Радио Глас


{oziogallery 1617}