15

У Великој сали Универзитета у Нишу у четвртак, 24. јануара 2019.године одржана је Свечана академија „Свети Сава и осам векова Српске Цркве”, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г.Г. Арсенија.
Свечану академију је организовао Центар за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу, у сарадњи са Центром за црквене студије и Међународним центром за православне студије, поводом великог јубилеја и објављивања тематског броја часописа "Црквене студије" који му је посвећен.

Химном „Боже правде“ у извођењу црквеног хора „Бранко“ академија је свечано отворена у присуству представника Цркве, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Међународне научне мреже Pax Byzantino-Slava, великог броја декана, продекана, студената Универзитета у Нишу и осталих представника академске јавности, културног и јавног живота Града Ниша.

Поздравна обраћања на почетку су упутили проректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Денић и државни секретар Министарства образовања, науке и технолошког развоја господин Марко Миленковић.

О Међународној научној мрежи Pax Byzantino-Slava, која је пре три године основана у Нишу и у којој се налази и Институт за словенски језик и књижевност Универзитета у Берну, говорио је директор овог института проф. др Јанис Какридис.

Проф. др Какридис је подсетио на оснивање мреже Pax Byzantino-Slava у Нишу у јуну 2015. године и истакао је огроман утицај који је на њен рад имао њен први председавајући проф. др Драгиша Бојовић.

Проф. др Какридис је подсетио и на значај покретања електронске библиотеке и издавачку делатност мреже у оквиру које је изашло двотомно издање часописа „Црквене студије“, посвећено Светом Сави и осам векова Српске цркве.

Захваљујући црквеном хору „Бранко“ радост слављења и певања пратила је целу академију. Посебан тренутак било је извођење Агни Партене Светом Нектарију Егинском, по аранжману седамнаестогодишњег Јакова Милутиновића, члана хора.

Након тога, реч је узела проф. др Слађана Ристић Горгиев, која је говорила о шеснаестом издању часописа „Црквене студије“, који излази једном годишње.
Први том часописа посвећен је Светом Сави и у четири дела се бави богословско-филозофским, историјским и књижевно-језичким освртима на лик и дело Светог Саве, док је други тон посвећен Српској Православној Цркви и бави се аутокефалношћу, монаштвом Хиландара, утицајем Рима, богослужбеним списима, културом и уметношћу насталим под утицајем Српске Цркве.

У завршници је беседио и проф. др. Драгиша Бојовић, управник Центра за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу и професор Филозофског факултета, који нас је, говорећи о Светом Сави и аутокефалности, подсетио на „семе“ српске духовности и Светог Симеона који га је посејао.

Проф. др. Драгиша Бојовић је у свом говору истакао да Светог Саву и Светог Симеона не треба раздвајати по значају и утицају на добијање аутокефалности.

У част 125 година од рођења и 40 година од упокојења Преподобног Јустина Ћелијског, глумац Народног позоришта Александар Михаиловић прочитао је беседу Аве Јустина о Светом Сави.

У Свечаној академији учешће су узели и гуслар Милан Додеровић, који је извео песму „Збор зборила господа хришћанска“ и студенткиња из Врања Емилија Стојилковић, која је рецитовала песму „Срна“.

Свечана академија „Свети Сава и осам векова Српске Цркве" протекла је како и доликује првој манифестацији у 2019. години, која је посвећена јубилеју осам векова Српске Цркве – свечано, достојанствено, у духу Православља и са закључком до ког су дошли сви говорници - да је почетак прославе јубилеја са разлогом започео управо у Нишу.

Академија је свечано затворена Химном Светом Сави, у извођењу хора „Бранко“.

На фотографијама благодаримо Центру за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу
{oziogallery 1864}