Одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, а на предлог Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, досадашњег вршиоца дужности ректора Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу, за новог ректора богословског училишта у Нишу постављен је високопречасни протојереј Дејан Крстић, професор ове Богословије.

Протојереј Дејан Крстић је рођен 1977. године у Призрену, од оца Бранислава и мајке Ленке. Основну школу завршио је у Призрену, након чега уписује Богословију Светог Кирила и Методија у Призрену. По завршеној Богословији, уписује Православни богословски факултет у Београду, да би своје студије наставио на Православном Богословском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, где је и дипломирао. У Богословији у Нишу, на препоруку Управе Богословије, а на предлог Епископа нишког Иринеја, ради од октобра 2000. године, где предаје Црквено појање с правилом и Црквенословенски језик. Положио професорски испит из Историје хришћанске Цркве, са радом на тему "Друга етапа иконоборачке јереси и коначна победа Православља 843. године".

У школи обављао дужност васпитача (2000. – 2013.) и дужност секретара Богословије (2013. – 2023.). У браку са Јеленом (рођ. Гогић), има синове Саву (2010.), Михаила и Јована (2016.). У чин ђакона рукоположен је 2009. године у Саборном храму у Нишу, руком тадашњег Епископа нишког Иринеја. У презвитерски чин, руком истог Архијереја, рукоположен је 2009. године у храму Васкрсења Христовог Хиландарског метоха у Нишу и постављен за пароха при овом храму. Чином протојереја одликован је од стране Његовог Преосвештенства епископа нишког г. Арсенија, на празник Светог Кирила и Методија, 24. маја 2020. године.

Примопредаја дужности, у присуству Комисије сачињене од професорâ ове Богословије: протојереја Бобана Стојковића и јереја Љубише Костића, као и економа г. Стефана Којића, обављена је 01. јула 2023. године.

 

Извор: Сајт Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу