У манастиру Високи Дечани торжественим литургијским сабрањем обележено је двадесет година архијерејске службе Његовог Високопреосвештенства Архиепископа и Митрополита рашко-призренског г. Теодосија.

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит жички г. Јустин, уз саслужење Високопреосвећене и Преосвећене господе Митрополита рашко-призренског г. Теодосија, Митрополита тимочког г. Илариона, Митрополита нишког г. Арсенија и Епископа новобрдског г. Илариона, викара Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Такође, саслуживало је многобројно свештеномонаштво и часно свештенство, у молитвеном присуству великог броја монаха, монахиња и верног народа сабраног како са простора Епархије рашко-призренске, тако и других Епархија наше Свете Цркве.

Митрополит жички господин Јустин је на свечаном догађају поводом јубилеја Митрополита г. Теодосија одржао је дирљиви говор који је подстакао присутне на дубље разумевање и прихватање вере. У свом обраћању, Митрополит Јустин је нагласио Христово присуство на земљи, његове муке и васкрсење, те неизмерну љубав према човечанству која је омогућила отварање врата Царства Небеског за све верне. Говор је посебно осветлио значај Светог Духа као душе Цркве, и његову улогу у живљењу у складу са Христовим учењима.

Митрополит Јустин је изразио дубоку радост и захвалност што може честитати Архиепископу и Митрополиту Теодосију на овом значајном јубилеју, подсећајући га на време проведено заједно у духовном раду и превазилажењу људских слабости. Истакао је колико нам је Господ потребан и колико сви тражимо његово присуство у животима, посебно у тешким тренуцима.

„Он је дошао на земљу да нам помогне да схватимо и прихватимо Јеванђеље, да препознамо Њега и да га примимо, да се у њему радујемо. Тридесет и три године Он је са нама био, боравио, исцељивао, патио са нама, васкрсавао, учио и припремао род људски за највећу тајну, не само да га спаси тако што ће да васкрсне прво Он, а преко Њега да отвори врата и капију неба да буде отворено и за нас, него је отишао и даље у љубави својој. Примио је наше изранављено тело, угрувано на своја плећа, узео природу људску осим греха и при своме вазнесењу оставио је да седне са десне стране Бога Оца. Испунио је све оно због чега је и дошао. А остало је само једно да испуни јер је рекао Јудејцима који су били окупљени када се вазносио да нас неће оставити сироте. Послаће Духа Светога, умолиће Оца да Дух Свети буде овде са нама до краја света и века. Он је тај који даје смисао, Цркву, даје душу Цркви својој, Црква Божија јесте Тело Христово, а ми смо сви чланови те цркве. Велика ми је радост да могу своме брату и вечноме сабрату да честитам на овом великом јубилеју и да га подсетим да сам и ја једно време био са њим трудећи се да превазиђем људске слабости и уз помоћ братије и са братијом да душу своју припремим за женика Христа. То није завршен процес, он још траје и што више живимо видимо колико нам још фали Господ, колико тражимо Господа”, рекао је у беседи Митрополит Јустин.

Овај догађај је био повод за рефлексију о привременим мукама које доживљавамо на земљи, али и о непролазној радости и нади у Царство Небеско које почиње већ овде и сада за све верне. Митрополит Јустин је истакао да Митрополит Теодосије, као добар пастир, води своје стадо према вишим мерама раста у Христу и призвао Божји благослов и благодат на њега, уз жељу да и даље успешно води верни народ.

“Он, ваш пастир, непрекидно је овде са вама у свим тешким тренуцима до дана данашњег са својом братијом, са свештенством, са људима који знају шта смо и ко смо и шта нас чека после свега овога. Ове муке привремене које су тешке понекада су само привремене и то је све прошлост за нас. За нас овде и сада већ почиње царство небеско. То царство желим Високопреосвећеном Митрополиту Теодосију. Да још много година напаса словесно стадо, а да тиме и себе узвисује и поставља у меру висине раста Христова као добар пастир, а добар пастир зна и познаје своје. А Дух Свети кога очекујемо - Он не даје благодат на меру, Он даје смисао свему. Не може се приморати, Он зна где ће и коме ће се показати и у коме ће се уселити и коме ће дати благодат и благослов. Тај благослов, ту силу Божанску призивам на Вас драги Владико. Ви сте похвала и понос наше Свете Цркве, то морам да изјавим зато што Вас знам доста времена, много смо били заједно и много смо тога претрпели, али знамо да нас очекује још и више од тога”, беседио је Митрополит Јустин.

У закључку, Митрополит жички Јустин је изрекао молитве за све окупљене, позивајући на заједништво у вери и љубави према Богу, са надом да ће нас Господ примити у своје Царство заједно са светитељима и угодницима нашега рода.

“После свега тога нека Господ Бог, када дође време, све нас његове сведоке и ученике и следбенике прими тамо где је он, Пресвета Богородица, Свети Јован и сви свети угодници рода нашега. Молитвама Светога Стефана Дечанског и свих угодника нека буду са нама да нас воде и руководе до Царства Небескога. Живели нам много година и Бог Вас чувао”, закључио је у беседи Митрополит жички Јустин.

Током данашње литургије у чин протосинђела произведен је отац Кирило, сабрат манастира Високи Дечани и настојатељ манастира Светог Јована у Великој Хочи код Ораховца.

 

Извор: Званични сајт Епархије рашко-призренске