У четвртак, 25. јула 2024. године, у манастиру Средиште, надомак Града Вршца, катедралног центра Епархије банатске, служена је Света Архијерејска Литургија.

Пре почетка Свете Евхаристије, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије извршио је чин Великог освећења манастирског храма, посвећеног данашњем празнику Иконе Пресвете Богородице Тројеручице. У овом великом и историјском делу, Његовој Светости саслуживали су Његово Високопреосвештенство Митрополит банатски г. Никанор, Његово Високопреосвештенство Митрополит нишки г. Арсеније и Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион. Учешћа у светој служби узело је и бројно свештенство, монаштво и ђаконство више Епархија наше Помесне Цркве.

Након заамвоне молитве, Најсветији Патријарх је осветио славске дарове и пререзао славски колач, припремљен поводом прве храмовне славе по освећењу овог новог дома Господњег.

После Свете Литургије, у порти манастира Средиште одржан је пригодан културно уметнички програм, током кога су своје таленте приказали неки од житеља вршачког краја, како старији, тако и они најмлађи.

У оквиру овог постлитургијског сабрања, окупљеном верном народу најпре се обратио Митрополит вршачки Никанор, да би потом, евоцирајући успомене на лична искуства и доживљаје у овој светињи, пригодну беседу произнео и Митрополит нишки Арсеније.

Манастир Средиште је задужбина деспота Јована Бранковића, и као један од духовних центара сабирао је народ на молитву и духовно укрепљење, све док 1777. године није угашен декретом бечких власти. Десетак година касније, напуштени манастир је и похаран од стране турских завојевача.

У следећем столећу је, на месту на коме је некада стојао манастирски храм, подигнута црква, која и дан данас стоји, а припада Румунској Православној Цркви.

Обнову манастира Средиште, на узвишењу недалеко од првобитног места, покренуо је, сада већ давне 1995. године, тадашњи Епископ банатски г. Хризостом, а потом наставио Митрополит Никанор. Након безмало три деценије, манастирски комплекс подно Гудуричког врха, највише тачке у Војводини, у потпуности је обновљен и довршен чином Великог освећења храма, на духовну корист и понос верног народа овога краја, али и васколиког православног рода.