IMG 20221016 083834

У суботу, 15. октобра 2022.
Године, у навечерје празника Светог Свештеномученика Дионисија Ареопагита, Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин (Грабеж), викар Епископа бачког, служио је празнично бденије у манастиру Светог Стефана у Липовцу, уз саслужење протонамесника Хранислава Јовановића и ђакона Александра Артукова, а у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа полошко-кумановског г. Јоакима (Јовчевског) из Православне Охридске Архиепископије.



У недељу 18. по Духовима, у јутарњим часовима, на празник Светог свештеномученика Дионисија Ареопагита, Свету Архијерејску Литургију служили су Преосвештена господа Архијереји мохачки Дамаскин и полошко-кумановски Јоаким. Преосвештеним Архијерејима саслуживали су архимандрит Стефан (Вучковић), протојереј-ставрофор Влајко Грабеж, протојереј Верољуб Благојевић, јеромонах Евстатије (Бабић), јереј Горан Митић и ђакон Александар Артуков. Манастирски храм био је премали да прими стотине верника који су присуствовали Светој Евхаристији.



Повод ових служби био је имендан, 90. рођендан и 76 година монашког живота високопреподобног схи-архимандрита Дионисија, духовника ове обитељи.



Након заамовне молитве, уследило је освећење славских дарова. Потом се Епископ Дамаскин, тумачећи јеванђелску перикопу, обратио окупљенима и дирљивим речима беседећи о делу схи-архимандрита Дионисија, честитао му имендан и пожелео дуг живот и добро здравље. Епископ Дамаскин је у беседи најпре заблагодарио Светом Духу што нас је сабрао у данашњи дан око Свете Трпезе а затим Његовом Преосвештенству Епископу нишком г. Арсенију по чијем благослову је служена данашња Света Литургија, а затим је пренео и молитвене поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја.



Благолепију ових служби допринело је молитвено појање теолога Епархије нишке. Благодарећи настојатељици ове свете обитељи, игуманији Ирини и сестрама, заједничарење је настављено у манастирској трпезарији. За трпезом љубави окупљенима се обратио Преосвећени г. Јоаким, који је беседећи о житију Светог Свештеномученика Дионисија Ареопагита честитао имендан оцу Дионисију.


На тексту благодаримо Срђану Симићу.


{oziogallery 2816}