Свештена обитељ преподобног синаите, богоносног оца нашега Романа , прославила је празник свога патрона. Древни манастир, који од деветог века као бисер краси дивно поморавље и целу Мојсињску свету гору, и ове године свечаним празничним бденијем и светом Архијерејском Литургијом прославио је Господа, који са светима дивно прослави пустињака Романа, и гроб његов остави као извор исцелења и бању очишћења и просветљења.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Господин Јован началствовао је светим Евхаристијским Сабрањем, Преосвећеном Владици саслуживали су свештенослужитељи нишке и крушевачке Епархије. Мноштво боготражитељских душа својим присуством су наново у овом времену препуном саблазни и искушења посведочили, колика је сила и љубав светитеља Божијег, који око имена Господњег и свете Службе Његове сабира, а не растура, наш добри народ.

svRomanСвета служба је завршена опходом око манастирске цркве, освећењем славског колача, и надахнутом беседом Архипастира нишке Епископије. Свечаност данашњег празника настављена је трпезом љубави око које су се побринули, игуман ове свете обитељи протосинђел Дамаскин са својом у Христу братијом, и свечари који су се прошле године прихватили дивне обавезе да о празнику светог Романа угосте све поклонике и трудбенике ове светиње.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. др Јован