У понедељак, 23. септембра 2024. године, у порти манастира Светог Великомученика Георгија у Темској служено је монашко опело новопрестављеној схи-игуманији Ефросинији, дугогодишњој настојатељици ове свете обитељи.

Заупокојеном службом началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит нишки г. Арсеније, уз саслужење свештенства и монаштва више Епархија наше Цркве, као и присуство великог броја верних, придошлих са свих страна.

По читању одређеног јеванђељског одељка, Високопреосвећени Митрополит се пригодном надгробном беседом опростио са мати Ефросинијом, која је оставила велики траг у историји овога краја и свете темачке обитељи.

 

Животопис схи-игуманије Ефросиније

 

Схи-игуманија Ефросинија Ристић рођена је на Аранђеловдан, 21. новембра 1939. године, у селу Себечевац, од благочестивих родитеља Добросава и Јерине. На крштењу је добила име Милица. Мати Ефросинија потиче из побожне породице, отац јој је био богомољац, мисионарио је заједно са Светим Владиком Николајем и био председник Црквене општине жичке.

На празник Ваведења Пресвете Богородице, 4. децембра 1954. године, одлази у манастир Наупаре са напуњених петнаест година. Четири године проводи у искушеништву, под духовним вођством игуманије Дарије. Октобра 1959. године искушеница Милица бива уведена у монашки ред по чину расе и камилавке, руком тадашњег Епископа нишког Јована Илића, када добија име Ефросинија.

У манастиру Наупаре мати борави до 1968. године, када прелази у манастир Суково. Након две године одлази у манастир Сићево. Године 1978. мати Ефросинија је замонашена у чин Мале схиме, од стране Епископа нишког Иринеја.

Мати Ефросинија 1986. године долази у манастир Светог Георгија у Темској. Доласком у темачку обитељ, она свој живот наставља са сестринством у коме су биле две монахиње, Рипсимија и Евтихија, које су изгнане из Русије. Руске монахиње мати Ефросинију не остављају равнодушном због њиховог начина живота, начина молитве и љубави које су имале према свима.

Епископ нишки Иринеј је 2005. године произвео мати Ефросинију у игуманију темачке обитељи, а 19. априла 2021. године, руком садашњег Високопреосвећеног Митрополита нишког г. Арсенија, игуманија Ефросинија бива замонашена по чину Велике схиме.