racaСаборни храм Светог пророка Илије у Рачи

На месту данашње парохијске Цркве налазила се Црква брвнара, све до 1929. године, када су мештани почели да зидају данашњу парохијску Цркву у Рачи. Залагањем благајника Крсте Ђорђевића и Љубе Вукотића зидање је окончано 1932. године. Иконостас је радио Драгомир Јеремић, а иконе на иконостасу непознати алексинчанин. Црква је обновљена 1995. године добровољним прилогом народа. Тада је изнова омалтерисана и препокривена новим црепом и извршена је електрификација Цркве. Велико освећење цркве извршио је Његово Преосвештенство епископ нишки господин Иринеј 22. октобра 1995. године. Дужина Цркве је 12, а ширина 5 метара. Црква поред олтарске има и две певничке апсиде. Како је зидана од тврдог материјала и данас је у добром стању. Сабори код Цркве су на празнике Ваксрс, Успење Пресвете Богородице и на дан светог пророка Илије.


dobri doХрам Свете Петке у Добром Долу

На рушевинама старе Цркве, за коју се верује да потиче још из времена кнеза Лазара, у котлини поред друма и близу реке подигнута је Црква брвнара 1903. године. На месту Цркве брвнаре мештани села почињу са зидањем нову Цркву од тврдог материјала 1978. године. Зидање и покривање Цркве завршено 1990. године, када је постављен и иконостас. На храму су постављени олуци и ограђено је црквено двориште. Цркву је осветио Његово Преосвештенство епископ нишки господин Иринеј 8. августа 1993. године. Црква је посвећена преподобној Параскеви. Народ се овде моли на дан преподобне Параскеве и на велике празнике.


merdareХрам Светог Николаја у Мердару

Црква се налази у селу Мердару недалеко од границе са Косовом и Метохијом. Са изградњом се почело 07.маја 2014 године. Захваљујући заслужним мештанима градња Цркве веома брзо напредује, па је у плану да освећење буде крајем ове или у току наредне године.


zagradjeХрам Свете Тројице у Заграђу

Са изградњом Цркве се почело 18. октобра 2008. године, када је постављен камен темељац и освећен темељ. Тренутно је урађена комплетна спољна фасада, направљена је звонара и постављено звоно. Црква је омалтерисана изнутра и постављени су прозори и врата. Иконостас још увек није урађен. У плану је да се комплетна унутршња фасада ослика и да се тек тада Црква освети.


matarovaЦрквиште у Матарови

Рушевине старе цркве, које се налазе на гробљу у Матарови. Народ се овде молитвено окупља на празник светих Цара Константина и царице Јелене.