DSC 0076

Циљ нам је био да отргнемо од заборава тежњу за слободом и жртву, коју је поднео српски народ да би нама, својим потомцима, извојевали слободу. Овај бој из Првог српског устанка догодио се 1810 године. У њему су се сукобиле здружена српско-руска војска са турском војском. Српско-руску војску је сачињавало 9000 српских и 3000 руских војника. Током боја погинуо је руски генерал гроф Орурк коме су касније у знак захвалности Срби подигли споменик. На споменику је уклесан текст да нас стално подсећа „У слози је словенима снага“. Филм се преводи на руски језик да би и ђаци у Русији могли да се упознају са српском историјом и братским односима наша два народа која повезује Православна вера.
Део филма је снимљен у манастиру Свети Роман, где је протојереј ставрофор Влајко Грабеж одржао ученицима пригодну беседу у којој је напоменуо да иако у рату буде и појаве девијација и дезертера, ми се нећемо угледати на њих, већ на витезове који су остварили велике победе кроз свакодневну борбу.
Крај филма је снимљен у Команди Копнене војске Србије у Нишу, и у њему се обједињују сви страдали витезови за веру и отачаство, почевши од Светог цара Лазара и косовских јунака, па све до витезова из наших дана. Наиме, полажући своје животе као темељ слободе отаџбине, знани и незнани јунаци, су испунили речи Господа Исуса Христа да „од ове љубави нико нема веће, него да ко живот свој положи за пријатеље своје“. Несебично жртвујући себе, да бисмо ми, њихови потомци данас живели у слободи и миру, они су се винули на Небеса међу свете заједно са Светим царем Лазаром и косовским јунацима.
Филм је рађен у корелацији предмета историја, веронаука и географија. Реализатори филма су били ученици осмог разреда и њихови професори: Ђорђе Бојанић професор историје, ђакон Дејан Јовановић вероучитељ и Александра Цолић професор географије.
Ова школа је већ препознатљива по кратким амбијенталним документарним филмовима са аутентичних места. Жеља нам је да се ученици широм Србије упознају са одређеним историјским темама сагледаваним и из угла Православља.
Захваљујемо се на сарадњи и гостопримству игуману манастира Свети Роман код Ђуниса, архимандриту Дамаскину и протојереју ставрофору Влајку Грабежу. Такође се захваљујемо и генералу Милосаву Симовићу на пријему ученика ОШ„Бубањски хероји“ и дозволи да се у згради Команде Копнене војске Србије у Нишу , у Музеју Копнене војске и Спомен соби, сниме кадрови овог филма.
Документарни филм се може погледати на Јутјуб 
ВАРВАРИНСКА БИТКА