7

Након радова у древном храму у Малчи 2018. године - набавке црквених сасуда, конзервације икона и премазивања иконостаса заштитним слојем, настављени су радови у овој парохији. У јула месеца постављене су плочице у олтарском делу храма св. Петке у Малчи, заузимањем јереја Ненада Томића, 60-то годишњег пароха ове парохије.

У предивном кутку ове парохије, у селу Пасјача, налази се рај за душу - сеоска парохијска црква. Иако је село на граници изумрелости, овај предивни храм је бисер Епархије нишке. Како би се сачувала од пропадања, на Цркви је урађен део неопходних радова.

Урађена је конзервација конструкције иконостаса премазивањем заштитног слоја са унутрашње стране, у олтару. Такође, спољашња страна олтара, у броду, премазана је новим слојем боје како би се иконостас освежио.

Поред тога, премазана су улазна врата како би се заштитила од влаге и ветра.

Радови су организовани благословом и великим трудом јереја Ненада Томића. Нове сасуде за малчански храм донирало је братство манастира Сланци код Београда. Радове на конструкцији иконостаса, о свом трошку, обавили су богослов Лука Миленковић и вероучитељ Милан Марковић, мастер теолог. Радове на иконама иконостаса, премазивање заштитног и новог слоја фарбе обавио је дипломирани ликовни уметник Дејана Јовичић. Свесрдну помоћ у радовима у Пасјачи пружио је старатељ пасјачког храма Момчила Благојевића, који већ 30 година чува овај храм од заборава и пропадања.
{oziogallery 2035}