Светом Литургијом, литијом и освећењем славских дарова, црква посвећена Светим Апостолима у Турековцу крај Лесковца, обележила је своју храмовну славу.


Свети Литургију служио је Архијерејски намесник лесковачки, протојереј Далибор Стефановић, а саслуживали су пароси у пензији, протојереј ставрофор Милорад Стојановић и јереј Драгиша Јовић. Затим, јеромонах манастира Драганац, Христофор Дамљановић, јереј Срђан Вукић, парох у Турековцу, протонамесник Славиша Станојевић и парох у Белом Потоку јереј Милан Додеровић. Присуствовали су игуман манастира Драганац, Јустин, са братством и и јереји Бобан Вуковић, Мића Ђорђевић и Владимир Јовић.


За певницом су били студенти Православног богословског факултета у Београду.


У својој беседи, протојереј Далибор Стефановић, Архијерејски намесник лесковачки, подсетио је на страдања апостола и казао да је то могуће издржати једино ако је човек у заједници са Богом и својом црквом.


Ходочасници, који већ осамнаест година пешице иду од Београда до Газиместан, а последњих десет и до Свете Горе, такође су били на прослави Сабора Светих дванаест апостола у Турековцу. Пошто крсни ход траје од јуна до септембра, само их је троје сталних на овом ходочашћу, али увек им се на појединим деоницама прикључују људи, каже Хаџи Милан Иванковић, председник удружења ,,Видовданско ходочашће."

"За крсни ход Пресвете Богородице захваљујем се очинској љубави и разумевању Високопреосвећеном Архиепископу и Митрополиту Нишком Арсенију, као и полицији која нас целим путем прати до изласка из земље, што нам много значи", каже Иванковић, који је на крсни ход кренуо ради сећања на брата настрадалог током рата на Косову и Метохији 1999. године.


У светињи која је изграђена 1845. године, тренутно се обнавља фрескопис. Парох други турековачки, јереј Бобан Вуковић истиче да се велики број људи прилозима укључио у обнову. Такође додаје да је све више верника који долазе на богослужења. "Примећује се огромна промена у доласку људи. Доста младих долази, нарочито недељом, што нас посебно радује и можемо рећи да је црква пуна". Оно што посебно радује вернике јесу окупљања после Литургије. "Сваке недеље је послужење након Литургије. Седимо, ручамо, разговарамо, делимо мишљења, осим ако имамо неку неодложних свештеничку обавезу тог дана па морамо да је завршимо, иначе увек смо присутни", наглашава јереј Вуковић.


Црквена порта која се простире на два хектара са лепо уређеним парком, посебним врстама биљака, представља праву оазу за људе жељне мира. Јереју Бобану Вуковићу је жеља да, како сам каже, свако ко дође оптерећен проблемима, на овом месту пронађе спокој и растерећење. 

Домаћин славе био је успешни лесковачки привредник, Славиша Цветковић, власник компаније "Дитс", који је са својом породицом велики добротвор цркве у Турековцу.

Свечар за наредну годину биће Мира Соколовић из Ивања, села на обронцима Радан планине.

Оно што остаје као утисак након посете цркви Сабора Светих апостола у Турековцу је труд и несебично залагање свештенства и верујућег народа, да светиња живи и буде оно што јереј Бобан Вуковић каже "оаза мира, љубави, лепоте и радости."

 

На извештају благодаримо госпођи Милици Вељовић.