20190922 150057 93 87 220 5 850

На дан када молитвено прослављамо празник Рођење Пресвете Богородице - Малу Госпојину, у суботу, 21. септембра 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Димитровграду, рекао је за радио Глас јереј Синиша Бувач, старешина овог Светог храма.

Преосвећеном Владики саслуживали су архимандрит Јован (Јеленков) из Цркве Светог Јована у селу Петерлеш код Димитровграда (која је и манастир у оснивању), протосинђел Мардарије, игуман манастира Св. Јована Богослова код Поганова, јеромонах Арсеније из Манастир Суково, протојереј Зоран Филиповић, старешина храма Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Нишу, јереј Душко Видачић, архијерејски намесник пиротски и парох други пиротски, јереј Миљан Панић, старешина Храма Рођења Христовог у Пироту, јереј Жарко Димић, старешина храма Успења Пресвете Богородице у Пироту, јереј Петар Крстић, парох четврти пиротски, јеромонах Нектарије (Ђурић), протођакон Стеван Кричка и чтец Миљан Никитовић.

Честитајући верном народу велики и радосни празник Рођења Пресвете Богородице, Епископ нишки је у надахнутој беседи рекао како је "ово празник свих нас Православних Хришћана, који данас прослављамо, по речима Светих Отаца - Мали Божић, зато што се данас родила Мајка Божија, она која је свету даровала Спаситеља. Као што смо данас чули у тропару, Она је објавила радост целој васељени јер је из Ње изашло Сунце Правде".

Благољепију Свете Евхаристије допринело је и дивно појање хора цркве Светог Николе у Нишу, а Светој Служби Бижијој присутвовао је бројни верни народ из Димитровграда, али из других делова нишке Епархије, а посебну лепоту прослави празника дао је велики број деце који је узео молитвено учешће и у Литургији и у свечаној литији.

Након Свете архијерејске Литургије одржана је празнична литија кроз центар Димитровграда а затим је пререзан и славски колач.

Овогодишњи домаћин славе био је Спортско-туристички центар у Димитровграду, на челу са директором г. Василом Андрејевим, док ће следеће године славски колач припремити Дом културе у Димитровграду, односно њихов директор ове установе г. Николајча Манов.

Након тога је за верни народ била приређена трпеза љубави у порти храма, док је за Владику нишког Арсенија, председника општине Димитровград г. Владица Димитров, директор ЈП „Комуналац“ г. Саша Алексов и друге уважене званице, приређен пријем у парохијском дому.

Организација храмовне и градске славе по први пут је реализована у сарадњи Православне Епархије нишке и руководства општине Димитровград.

У оквиру прославе градске славе организована је и свечана седница у згради Општине Димитровград, као и културно-уметнички програм, који је приређен испред Дома културе, а у публици је била и министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије г-ђа Зорана Михајловић.

На извештају и фотографијама благодаримо јереју Синиши Бувачу, старешини храма Рођења Пресвете Богородице у Димитровграду, као и Медијско-информативној служби Православне Епархије нишке.

{oziogallery 2047}