У Теодорову суботу, 4. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог у Хиландарском метоху у Нишу.

Преосвећеном Епископу саслуживали су протојереј Бобан Стојковић, протојереј Дејан Крстић, протонамесник Синиша Никитовић, јереј Љубиша Костић, протођакон Ђорђе Филиповић и протођакон Дејан Николић. За певницом су појали ученици Богословије Светих Кирила и Методија.

По прочитаном јеванђељском зачалу, по благослову Његовог Преосвештенства, протојереј Бобан Стојковић, старешина ове светиње и професор нишке Богословије, поучио је верни народ пригодном беседом.

На крају Свете Евхаристије, после заамвоне молитве, по древном хришћанском предању извршено је освећење кољива, које се у прву суботу Свете Четрдесетнице освећује у спомен чудесног јављања Светог Теодора Тирона.

Наиме, у време владавине цара Јулијана Отпадника, римског цара који је желео да у својој држави обнови стару многобожачку веру, дата је наредба да се на пијацама кришом поставе намирнице које су претходно попрскане крвљу паганских жртава, како би се хришћани који би их користили оскврнили у време Часног поста. Свети Теодор се тада јавио Архиепископу цариградском Евдоксију, коме је открио подлу намеру цара, поучивши га да спреми кољиво, односно жито кувано са медом, којим ће нахранити народ. Зато се у спомен на овај чудесни догађај у свим православним храмовима у прву суботу Великог поста врши освећење кољива, како би се увек сећали милости Божије и Његовог промишљања о вернима својим, на делу приказане кроз јављање Мученика свога Теодора.