20191114 184204

Пред окупљеним верницима, лекарима и медицинским техничарима у цркви Светих Бесребреника и Чудотвораца Козме и Дамјана, која се налази у кругу опште болнице ,,Др Алекса Савић'' у Прокупљу, Светом Литургијом, сечењем славског колача и освећењем славских дарова обележен је данашњи празник посвећен овим дивним Божијим угодницима.
Овогодишњи свечар је др Верица Бојчић, а за колачара наредне године именован је др Иван Миладиновић.

Литургију је служио протојереј Никола Илић, старешина цркве Светог Великомученика Прокопија у Прокупљу.

Након заамовне молитве ишло се у трократни литијски опход око цркве и приступило се освећењу славских дарова и резању славског колача.

Након отпуста пригодном беседом отац Никола је подсетио окупљене вернике на значај лекарске професије и њен свети задатак.

"Нека буду благословени они који су основали овај храм и они који га одржвају. Ви лекари сте Божије слуге и на путу сте Козме и Дамјана. Ви волите људе и лечите их. Наш народ је у последње време и духовно и материјално болестан. Многи млади лекари отишли су, јер нису довољно цењени. На вама који сте остали је да са вером и љубављу приступате народу и Бог ће вас за то наградити" рекао је у својој беседи отац Никола.

Он је подсетио на житије Светих врача Козме и Дамјана и њихов пут и нагласио да су се они одазвали на речи Господа Исуса Христа које су чули из читања Светог Јеванђеља у цркви: „За бадава сте добили, за бадава дајте“.

На прослеђеном извештају и фотографијама благодаримо братству храма Светог Прокопија у Прокупљу, а позивамо вас да погледате и видео запис Свете Литургије.
{oziogallery 2079}