IMG 20180923 10232500000000000000000000000000

Поводом великог јубилеја – 180 година постојања храма Успења Пресвете Богородице у Тешици, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служио је Свету архијерејску Литургију у овој цркви. Владику су испред цркве свечано дочекали мештани Тешице, а деца у народној ношњи су архијереја обасули латицама цвећа.

Епископу су саслуживалиигуман манастира Наопаре из Епархије крушевачке, архимандрит Дамаскин, протојереј ставрофор Мирољуб Стојановић, архијерејски намесник алексиначки, протојереј Владица Савић из нишког Саборног храма, јереји Радиша Лазић, парох гредетински, Милан Ристић, парох витковачки, Милан Живановић, парох житковачки, Новица Илић, парох грејачки. У чин протојереја-ставрофора произведен је парох тешички и старешина храма Успења Пресвете Богородице, презвитер Јован Живановић, а у чин протојереја – парох алексиначки презвитер Горан Поповић. Уз бројни верни народ у Светој Литургији су узели учешће и појци хора „Свети Никола“из Алексинца, под диригентском палицом госпође Марине Гавриловић.

Због показане љубави и несебичне помоћи показане приликом обнове храма Успења Пресвете Богородице, архијерејске грамате добили су Скупштина Општине Алексинац, Месна заједница Тешица, госпођа Мила Нешковић Буцолих, господа Ненад Младеновић, Сава Костадиновић, Љубиша Стојановић, Драган Стојиљковић, Велимир Јанковић и Саша Стојиљковић из Тешице, господин Драгољуб Јанковић из Ниша.

У беседи верном народу након читања Светог Јеванђеља, Његово Преосвештенство је говорио о вери Хананејке, упоредивши њену веру са вером људи који су широм наше земље зидали храмове:

„Сваки храм је сазидан на темељу вере. Тако је и овај храм сазидан на темељу вере наших предака који су живели на овим просторима… То је она вера за коју је Господ рекао Светом Апостолу Петру - `Ти си Петар`, што значи стена, камен, `на коме ћу сазидати Цркву своју и ни врата пакла неће јој одолети.` Не мисли овде Господ на самога Светог апостола Петра, него мисли на ону веру коју је (он) исповедио у Њега као Сина Божијега Јединородног.“

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



Након Свете Литургије уприличен је културно-уметнички програм – играчи фолклорног ансамбла из Тешице одиграли су сплет игара, након чега је приређена трпеза љубави.

Храм Успења Пресвете Богородице у Тешици

Храм је подигнут у време јереја Стојана Поповића 1839. године. Освећен је на Велики Четвртак 1839. године од стране игумана манастира светог Романа у Ђунису архимандрита Саве Петровића. У време Другог светског рата, фреске у храму су знатно оштећене, а 1948. године Јужна Морава је поплавила Цркву у висини од једног метра. У периоду од 1997. до 2000. године Црква је реновирана. Антиминс је освећен 1973. године и потписан руком Епископа жичког Василија Костића, администратора нишке епархије. Поред Цркве налази се парохијски дом подигнут у периоду од 2007. до 2010. године, трудом свештеника Горана Поповића.

Извор: Радио Глас

{oziogallery 1789}