NavecerjePedesetniceНАВЕЧЕРЈЕ ПЕДЕСЕТНИЦЕ

У навечерје Педесетнице и празника светих равноапостолних цара Константина и његове мајке Јелене свечано бденије у нишком храму посвећеном овим богомудрим ревнитељима за Цркву Божију служио јеПреосвећени Епископ нишки Господин Др Јован. Епископу је саслуживало нишко свештенство.После бденија у крипти храма уприличено је послужење, а затим је прослава настављена свечаним програмом у храму у којем су учешће узели драмски уметници и хорски извођачи. На почетку програма све присутне је најпре поздравио Епископ који је свечано предао лаварум са Христовим монограмом предсенику Општине Медијана г. Драгославу Ћирковићу који је Епископа, свештенство и верни народ поздравио у име општинске власти. Овој прослави су присиствовали и гости из Италије, учесници међународног симпосиона „Ниш и Византија“.





DuhoviSabornaCrkvaСИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ – ПЕДЕСЕТНИЦА

Поводом храмовне славе великог Саборног храма у Нишу, Преосвећени Епископ нишки Господин Др Јован је уз саслужење свештенства служио Свету Архијерејску Литургију. На почетку Литургије Владика Јован је у чин чтеца и ипођакона рукопроизвео Г. Александра Пајића, а на Малом Входу је достојантсвом протојереја одликовао јереја Зорана Филиповића, пароха при храму Светог Луке у Нишу, службенике ЕУО-ра. После свете службе око храма је обављен молитвени ход, а затим је пререзан славски колач катедралног храма.

Беседа Епископа у






CarKonstantinLitijaСВЕТИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА

Како је празник Богокрунисаног цара Константина и царице Јелене слава града Ниша пoсле богослужења у Саборној цркви Владика се упутио у храм Цара Константина и Јелене и тамонајпре служио вечерњу службу, а затим учествовао на традиционалној литији и пресекао славски колач. Овим велелепним храмом Нишлије су се бар делимично одужили овом светом византијском цару, рођеном у њиховом граду. После службе празновање је настављено трпезом љубави.

У вечерњим часовима Преосвећени Епископ нишки Господин Др Јован учествовао је у отварању Међународног научног скупа „Ниш и Византија“ на нишком Универзитету и том приликом је поздравио све његове учеснике. Овом пригодом је отворена и изложба радова студената Академије СПЦ за уметност и консервацију из Београда.

Поводом градске славе Општина Палилула организује манифестацију под називом „Палилулско вече“. Ову манифестацију отворило је Преосвећени Епископ Јован заједно са председником општине проф. др. Игором Новаковићем.