У петак, 2. јуна 2023. године, у навечерје празника Светог Цара Константина и Царице Јелене, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је празнично вечерње богослужење у нишком храму посвећеном овим Светим и Равноапостолним владарима. Предстојећи празник, поред ове нишке светиње, као своју крсну славу свечано прославља и Град Ниш.

Преосвећеном Епископу саслуживало је монаштво и свештенство нишке Епархије, у присуству великог броја верних, међу којима је била и градоначелница Ниша Драгана Сотировски са својим сарадницима.

На крају вечерње, Преосвећени Владика је, по обичају, градоначелници уручио лаварум, на коме је изображен Христов монограм. Овај стег подсећа нас на виђење Цара Константина, у коме му је речено да ће под овим знаком поразити своје непријатеље. Поучен виђењем, наредио је да се на заставама и штитовима његових војника начини ово знамење, под којим је заиста и однео победу код Милвијског моста над царем Максенцијем 312. године. Ово је непосредно утицало на то да Свети Цар Константин преузме потпуну управу над Римским царством, што је омогућило и доношење чувеног Миланског едикта 313. године, који је донео слободу до тада већ вековима угњетаваним и прогањаним хришћанима.

По завршетку службе, уприличена је величанствена литија, у којој је учествовало велико мноштво свештенства, монаштва и верног народа.