У понедељак Светле седмице, 6. маја 2024. године, када Света Црква прославља и свештени спомен Светог Великомученика и Победоносца Георгија, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је Свету Архијерејску Литургију у новом прокупачком храму посвећеном овом великом и древном угоднику Божијем. 

Храм Светог Георгија је још увек у изградњи, а ово евхаристијско сабрање, прво до сада служено у њему, представља почетак богослужбеног живота у новој прокупачкој светињи, која тек треба да засија у свом пуном сјају.

Преосвећеном Епископу саслуживали су протојереј-ставрофор Слободан Петровић, Архијерејски намесник топлички, протојереј-ставрофор Милан Роглић, свештеник у пензији, протојереј Ненад Милосављевић, парох први прокупачки, протојереј Никола Илић, старешина древног прокупачког храма Светог Великомученика Прокопија, протојереј Немања Симић, парох четврти, јереј Слободан Илић, парох пети и ђакон Никола Ераковић.

Последовање Свете Евхаристије пратило је појање црквеног хора "Свети Прокопије", док је лађа храма била препуна верног народа, који је својом бројношћу дао посебну ноту торжеству и значају данашњег сабрања.

Након заамвоне молитве, Преосвећени Владика је осветио и благословио крстове, који ће красити куполе нове прокупачке цркве. У наставку, освећени су славски дарови и пререзан славски колач, припремљен у част и спомен небеског заштитника овога храма, као и свих оних који са вером, побожношћу и страхом Божијим буду улазили у њега.

 

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ